Een veilig wachtwoord instellen doe je zo!

Een aantal handige tips op een rij gezet.

schedule 3 okt 2022
bookmark_border Security
create

Uit onderzoek blijkt dat veel mensen niet veilig omgaan met hun (werk) wachtwoorden. Bijvoorbeeld door wachtwoorden te kiezen die makkelijk te raden zijn of wachtwoorden te hergebruiken. In dit blog zetten we een aantal handige wachtwoordtips op een rijtje.

Wachtwoord bedenken

Een goed wachtwoord bedenken is moeilijk. Houd in ieder geval de volgende vijf vuistregels aan:

  1. Gebruik een wachtwoord van minimaal acht tekens.
  2. Stel nooit één enkel woord in als uw wachtwoord.
  3. Gebruik minimaal één woord en een cijfercombinatie die alleen u kent.
  4. Gebruik geen geboortedata, adressen of iets anders dat eenvoudig is te raden.
  5. Kies een wachtwoordzin, bijvoorbeeld:  Mijnk@tdrinkm3lk.
  6. Kies voor iedere dienst en/of website een ander wachtwoord.

Om er zeker van te zijn dat het gekozen wachtwoord sterk genoeg is, is het mogelijk om hier een wachtwoord-check doen.

Wees overigens zorgvuldig met het bewaren van een zorgvuldig gekozen wachtwoord. Schrijf het bijvoorbeeld niet op een losse post-it.

Beveiligingsvragen

Bij sommige websites is het mogelijk om beveiligingsvragen in te stellen voor het geval het wachtwoord vergeten is. Kies hierbij altijd voor vragen waarop andere mensen het antwoord niet kunnen weten, dus niet: Wat is uw achternaam of woonplaats.

Tweestapsverificatie

Wilt u echt veilig zijn? Stel dan tweestapsverificatie in voor alle accounts. Dan is de veiligheid van je wachtwoord een stuk minder belangrijk. Biedt de dienst geen tweestapsverificatie? Kies dan een origineel wachtwoord met behulp van bovenstaande tips

Maak gebruik van een wachtwoordkluis

Bescherm de ingestelde wachtwoorden met een gebruikersvriendelijke wachtwoordkluis. Hiermee worden zwakke wachtwoorden voorkomen en wordt de onderneming online beter beschermd.

Met een wachtwoordkluis is er controle op de wachtwoorden en slingeren ze niet meer rond op losse papiertjes en/of in notitieboekjes van medewerkers. Ook kan vanuit de wachtwoordkluis eenmalig een wachtwoord gedeeld worden, beheer van de wachtwoorden kan per afdeling, groep en/of expertise binnen de organisatie.

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden voor een wachtwoordkluis uw organisatie? Neem dan contact met ons via onderstaand formulier.